Spring naar inhoud

Luchtfoto Stadswerven december 2023

Parkeren

ParkeerautomaatOp Stadswerven geldt op straat betaald parkeren. De gemeenteraad heeft hier al een aantal jaren terug voor gekozen. Alle bewoners parkeren op een parkeerplek op eigen terrein. Parkeerplekken op straat zijn voor bezoekers. Het beleid over parkeren staat vast.

Betaald parkeren
Betaald parkeren geldt in Stadswerven-noord en Stadswerven-zuid. Voor de Papendrechtsestraat is de invoering nog even uitgesteld . Betaald parkeren geldt van maandag tot en met zaterdag van 09.00-22.00 uur en op zondag van 12.00-17.00 uur. 


Voor bezoekers van bewoners is er de 'Bezoekersregeling'. Bewoners kunnen daarmee tijdens de betaaltijden bezoek laten parkeren tegen een speciaal lager tarief. Daarover kunt u meer lezen op de pagina 'parkeren bezoek' op de website van de gemeente. Ook mantelzorgers die iemand in het gebied verzorgen, kunnen voordeliger parkeren. Hierover leest u meer op de pagina 'parkeren mantelzorg'.
Het beleid van gemeente rond autogebruik en parkeren leest u ook op de pagina Parkeren in de stad.  


Parkeernormen bij nieuwbouw
Het uitgangspunt bij nieuwbouw is dat de projectontwikkelaar ervoor zorgt dat er voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein zijn. De parkeerdruk in de omgeving mag niet stijgen. Dit houdt in dat een projectontwikkelaar deze parkeerplaatsen op eigen terrein maakt.


In de 'Beleidsregels Parkeren bij nieuwbouw Dordrecht' staan de parkeereisen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Deze beleidsregels steunen op de landelijke cijfers parkeren die het kennisinstituut CROW bekendmaakt. In de beleidsregels staat ook dat de gemeente voor nieuwbouw geen parkeervergunningen afgeeft. Er is namelijk parkeerruimte op eigen terrein.


Uitzondering
Op Stadswerven geldt één uitzondering op de regels: het parkeren voor bezoekers hoeft niet op eigen terrein plaats te vinden. Hiervoor maakt de gemeente parkeerplaatsen voor betaald parkeren in de openbare ruimte.
Deze kencijfers en de beleidsregels worden regelmatig opnieuw bekeken. Dat gebeurt in lijn met de landelijke ontwikkelingen. We zien dat de parkeereis in het stedelijk gebied steeds lager wordt. Dit is ook nodig om de groei van het autoverkeer te verminderen. Daarnaast vragen ontwikkelaars zelf om lagere parkeernormen. Dit doen zij om nieuwbouw haalbaar en woningen betaalbaar te houden.


Tijdens de bouw en ontwikkeling van Stadswerven zijn de regels en uitgangspunten veranderd. Vlek B is nog ontwikkeld op een basis van een gemiddelde parkeernorm van 1,4 (zonder 0,3 bezoek) parkeerplaats per woning. Hier heeft een aantal bewoners een tweede parkeerplaats kunnen maken of kopen. Op dit moment wordt de rest van Stadswerven-noord gebouwd en ontwikkeld met de gemiddelde parkeernorm van 1 parkeerplaats per woning op eigen terrein.


De laatste herziening van de Beleidsregels Parkeren vond plaats op 30 december 2022. Bekijk de Beleidsregels Parkeren.