Spring naar inhoud

woningen in Stadswerven Noord

Wonen

The Yard

De eerste woningen op Stadswerven-noord zijn gebouwd in 2015. Naast stadswoningen staan er appartementen. Aan de oever van het Wantij liggen waterwoningen (B). Op Stadswerven-zuid is naast Villa Augustus in 2019 project Schaerweide voltooid met eengezinswoningen en appartementen (H). Op Stadswerven-noord is in april 2020 De Werf (B) opgeleverd, een project in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Eind 2020 is het complex Americana (B) opgeleverd met 20 appartementen en 6 stadswoningen. In het najaar van 2022 volgde de oplevering van het complex The Yard. Dat bestaat uit 34 appartementen, 6 stads- en 4 havenwoningen. 


De komende jaren bouwen verschillende projectontwikkelaars nieuwe woningen op Stadswerven. Bent u geïnteresseerd in wonen in deze nieuwe woonwijk? Kijkt u dan eens naar de verschillende woningbouwprojecten op Stadswerven. Op Stadswerven-noord liggen de deelgebieden A tot en met G. In Stadswerven-zuid liggen de deelgebieden H tot en met J.  


Plattegrond van Stadswerven met de deelgebieden A tot en met JPlattegrond van Stadswerven met de deelgebieden A tot en met J

Hier vindt u alle woningbouwprojecten op Stadswerven.

Wervenkade

In november 2020 is de verkoop gestart van woningen van het project de Wervenkade.

WervenkadeDe bouw van woningen van het project de Wervenkade op Stadswerven-noord is in volle gang. Het project Wervenkade omvat parkwoningen, kadewoningen, appartementen en penthouses.
De woningen komen naast het toekomstige Wervenpark te liggen. Bijzonder in het ontwerp is een groen binnenhof waar rondom de woningen staan. Naar verwachting levert Bemog de woningen vanaf juni 2023 op.  
Meer informatie over de Wervenkade vindt u op www.wervenkade.nl.  


Het Wantij

Woningbouwcomplex Het Wantij Stadswerven

In deelgebied A3 aan het Wantij bouwt OCW 60 woningen. Het gaat om 48 appartementen en 12 stadswoningen. Naam van het gebouw: Het Wantij

De officiële verkoop moet nog starten, maar de ontwikkelaar heeft al beelden 

gedeeld op www.wonenopstadswerven.nl/nl/aanbod/het-wantij/


50 kV schakelstation gebouw (deelgebied H)

50 Kv gebouw met bomen in de WantijoeverEen bijzonder nieuw project op Stadswerven is het aanpassen van het monumentale 50 kV schakelstation aan Oranjelaan 1 (naast de Prins Hendrikbrug) zodat er straks gewoond kan worden in het monumentale gebouw. 


interieurimpressie van de lichtval en entree appartementen Er is een plan waarbij woningen in het gebouw gerealiseerd kunnen worden. Bij het ontwerp heeft RoosRos Architecten rekening gehouden met het monumentale karakter van het gebouw zoals dit eerder voor het plan voor 13KV is gedaan. 

In het ontwerp is een mooi evenwicht gevonden tussen het monument en de kwaliteiten die nodig zijn voor woningen. Zoals licht, ventilatie en ruimtes buiten. 

Uitbouw

Aan de achterkant (Wantij-zijde) van het gebouw komt een uitbouw. De uitbouw staat voor een deel tegen het bestaande gebouw en zweeft voor een deel boven het gebouw. Deze ‘nieuwbouw’ is qua kleur, stijl en maatvoering in evenwicht met het originele gebouw. Zij versterkt de uitstraling van het totale gebouw. De uitbreiding zorgt voor noodzakelijk daglicht dat aan de achterkant van het gebouw nu niet aanwezig is. Het schetsontwerp is aan de Wantijzijde aangepast naar een lager aanbouwdeel. 


impressie van de patio tussen de woningen 50 KV gebouw voorkantDit wordt nu totaal 20 meter hoog, waarvan de bovenste laag een kleinere oppervlakte heeft en daardoor minder is te zien. Dit is gedaan nadat er gesprekken zijn geweest met bewoners van de buurt Schaerweide. 


Aan de noord- oost- en zuidzijde worden maar kleine veranderingen uitgevoerd aan de daglichtopeningen van het gebouw. Hierdoor blijft het industriële en rijke karakter van de gevel aan bijvoorbeeld de Oranjelaan-zijde overheersend aanwezig. 


Het ontwerp voor het 50 kV station is het resultaat van een veel afstemmen, tekenen en overleg met bijvoorbeeld de Welstands- en Monumentencommissie. De ontwerpen zijn van architect RoosRos en ontwikkelaar GetGripp. Het bestemmingsplan is door de gemeenteraad vastgesteld en onherroepelijk geworden.Wantijhof

WantijhofHet Wantijhof is gebouwd tegenover het Energiehuis op Stadswerven-zuid, langs het Wantij. Dit complex bestaat uit drie delen met in totaal 36 appartementen. Het is gebouwd door de Nederlandse Bouwunie (NBU). De woningen zijn juni 2021 opgeleverd. 

Het complex heeft een binnentuin die door de Vereniging van Eigenaren wordt onderhouden. 


Volt

Illustratie De Volt - voormalig RegiokantoorDe transformatie van het oude Regiokantoor - project Voltop Stadwerven-zuid is klaar. Stout bouwde het  kantoorgebouw om tot 58 huurwoningen in verschillende groottes.
Op het dak zijn dakappartementen met uitzicht over het Wantij en de stad. Alle woningen zijn opgeleverd. 

Op de begane grond zijn de Regenboogschool, een kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang van SDK gevestigd. Het oude personeelsrestaurant is omgebouwd tot zakelijke ruimte. 


In de mini-campagne Wij maken Dordt besteedden we als gemeente in december 2020 aandacht aan dit project.


Parkeren

Op Stadswerven parkeren bewoners op eigen terrein. De gemeente legt in het openbaar gebied alleen parkeerplaatsen aan voor bezoekers. Voor het parkeren in het openbaar gebied moet straks betaald worden. Op Stadswerven werken we niet met parkeervergunningen. 


Betaald parkeren wordt in 2023 ingevoerd. De tarieven zijn in lijn met de rest van de stad.